Які є корисні екологічні звички

Сьогодні все більше людей вважає за краще вести відповідальний та екологічний спосіб життя. Тож купуючи одяг, взуття та аксесуари, засоби догляду за оселею, вони орієнтуються не лише на їхню ціну та якість, а й на екологічність. Про те, які екологічні звички варто запровадити у своє життя, розповідаємо далі.

З чого варто почати перехід до екологічного способу життя

Перехід на більш екологічний спосіб життя може здаватися важким процесом. Однак в екозвичках працює одне правило — починати від простого та поступово переходити до складнішого. Спочатку варто спробувати впровадити одну-дві звички — найзрозуміліші та найлегші.

Як зберігати ресурси

Тепло- та гідроелектростанції шкідливі для довкілля. В їхній роботі використовуються корисні копалини, які не відновлюються, в атмосферу викидається велика кількість вуглекислого газу. Шкода для довкілля зменшиться, якщо люди будуть ощадніше споживати електроенергію.

Щоб заощаджувати воду та електрику в домашніх умовах, слід дотримуватись певних правил:

  • вимикати воду під час чищення зубів, гоління, намилювання рук, тіла;
  • замість регулярної ванни краще приймати короткий душ — така звичка дозволяє заощадити майже 4000 літрів води на місяць;
  • виключати з розетки зарядні пристрої, які не використовуються в цей момент;
  • не залишати увімкненим світло в кімнатах, де нікого немає;
  • використовувати посудомийну та пральну машину тільки при повному завантаженні;
  • замінити звичайні лампочки на світлодіодні.

Дотримуючись цих простих звичок, можна не тільки зробити свій внесок в екологію, але й заощадити на комунальній платі.

gallery-image

Які засоби для догляду за оселею варто використовувати

Більшість традиційних засобів для догляду за житлом містять компоненти, які, потрапляючи в довкілля, порушують екосистему, чинять значну шкоду водним організмам. У свої звички варто включити використання екологічних засобів, до складу яких входять натуральні та рослинні компоненти. Також вкрай важливо, щоб складові продуктів були біорозкладними.

Чому важливо сортувати сміття

Роздільний збір сміття та перероблення — одна з головних можливостей уникнути неефективної витрати ресурсів, зменшити кількість гігантських звалищ, які отруюють природу, та відмовитися від небезпечного для довкілля процесу сміттєспалювання. Більшість відходів, майже 90%, може бути перероблено. Зазвичай кожний сміттєзбірник обладнаний кількома контейнерами для різних видів відходів. Також варто відмовитись від звичних для багатьох пластикових пакетів. Хорошою альтернативою є використання багаторазових мішків для сміття. Вони виготовлені зі щільної тканини й мають водовідштовхувальне просочення.

Яка користь від усвідомленого шопінгу

Для виготовлення однієї футболки необхідно використати 2700 л води, а кожну секунду у світі на звалище потрапляє один сміттєвоз з одягом. Кожен, хто задумується про екологію довкілля, повинен зробити своєю звичкою розумний підхід до вибору одягу. Для цього достатньо підібрати капсульний гардероб з кількох базових речей, які комбінуються між собою. Це дозволить створити багато комплектів без необхідності купувати чергову річ, яка використовуватиметься рідко та стане кандидатом на викидання до смітника.

Хоча виконати завдання по влаштуванні 100%-ного екологічного побуту вдається не зразу та не всім, однак навіть маленькі та прості дії мають значення. На цьому шляху завжди можна знайти однодумців як серед споживачів, так і серед виробників екологічної продукції. Придбати засоби для догляду за оселею, які не шкодять довкіллю, можна в магазині Nanomarket.