Еволюція: як звичайний стартап перетворився в Tesla

Підірвати преміальний сегмент гігантського за своїми обсягами ринку, при живих-то грандів, які один одного-то не шкодують, дрібних же просто тиснуть, що не дивлячись … Навіть в нашій країні повно прикладів, які підтверджують, що це неможливо: Прохоровський YO- мобіль, за три роки так і не розродився жодним, хоча б «мертвонародженим» проектом, Marussia, так і не продала жодної машини, так що говорити, коли сорокарічний АВТОВАЗ досі в боргах сидить … А ось Tesla Motors розрахувалася з усіма кредиторами, через лише десять років після запуску. Причому, мова йде в тому числі і про напівмільярдного позику, який компанія взяла у міністерства енергетики США в 2010 році для того, щоб налагодити складання автомобілів і силових установок в Каліфорнії.

На сьогоднішній день Tesla Motors є не просто одним з найуспішніших стратап, але, напевно, найуспішнішим автомобільним виробником у світі.

Спочатку передбачалося, що виробник повністю розрахується з урядом в грудні 2022 року, проте вже в березні 2013 року її керівник Елон Маск сказав, що досяг домовленості з відомством і що очолювана ним компанія погасить борг до 2017 року. І ось, через два місяці після того заяви, менеджмент оголосив про те, що Tesla Motors повністю розрахувалася з кредиторами. На 9 років раніше терміну.

Таким чином, компанія стала другим виробником в США, повністю погасили «кризовий борг». Першим був Chrysler, якому, втім, для цього спочатку довелося вдатися до процедури банкрутства, а після продатися з усіма потрохами італійському концерну FIAT.

Але чи варто рівняти Chrysler і Tesla? Одного з найбільших американських виробників, дітище Уолтера Крайслера, яке в 2020 році відзначить столітній ювілей, і компанію, яка розпочалася в 2003 році, як звичайний стартап з Кремнієвої долини. Хоча, це дивлячись з якого боку подивитися …

По-перше, компанія спочатку була задумана, як виробник електрокарів, тобто ні про які ДВС мови не йшло — тільки високі технології, ультралегкі і Ультраміцне матеріали. По-друге, склад засновників у Tesla Motors когось може навіть злегка шокувати: що ні ім’я — «зірка», причому першої величини. Прізвище головного ідеолога вам, напевно, нічого не скаже, бо в ролі застрільника виступив Мартін Еберхард — інженер, який працював з акумуляторними батареями, якому до нервової корости захотілося поиметь економічний і екологічний спорткар, за яким би не довелося возити авіаційний заправник з висооктановим паливом.

Як і багато високотехнологічні стартапи, Tesla народилася через сильний бажання творців стати володарями якогось нового продукту, який їм не змогли запропонувати інші виробники.

Хоча вся історія, напевно, була куди банальніше: скромному інженеру з Silicon Valley в недалекому майбутньому хотілося прикупити собі який-небудь Ferrari, але йому подкузьміл уродженець Австрії на прізвище Шварценеггер, який будучи обраним губернатором штату Каліфорнія, посилив екологічні вимоги до автомобілів і ввів суворі податки на будь-які авто, що забруднюють атмосферу сильніше, ніж Prius. Той, правда, паскудить не меншим за те ж Honda Civic 1,8, але до справи це вже не відноситься.

Судячи з усього, ідея прижилася і знайшла відгук в масах, а оскільки Еберхард, очевидно, виявився цілком заповзятливим товаришем, він зміг пробудити зацікавленість в проекті людей серйозніше. Що власне і призвело до проекту вже згаданого Елона Маска — людини, що придумав і створив платіжну систему PayPal, а також не менш відому сьогодні парочку засновників Google — Сергія Бріна і Ларрі Пейджа. Вони-то цей стартап і проспонсорували. В основному, звичайно, це були гроші Маска, і який до того моменту вигідно продав своє дітище, але засновники Google брали в проекті не меншу участь.

Крім Елона Маска інвесторами Tesla Motors стали батьки-засновники Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін.

І далі почався пошук форми і підгонка змісту, а також скандали, пов’язані зі «скупкою» автомобільних інженерів, здатних створити оригінальний кузов для спортивного електромобіля. І якщо перший Tesla Roadster був перероблений Lotus Elise, мотор якого замінили на акумуляторну осередок, що складалася з 6,5 тисячі мініатюрних батарей, то після низки нескінченних переробок фахівці з Сан-Хосе створили-таки автомобіль, з якого, судячи пір всьому, і почнеться сходження компанії на Олімп світового автопрому.