Вени Мерседеса і дрони об’єдналися в системі доставки

Вэны Мерседеса и дроны объединились в системе доставки

Задіяна в проекті пара фургонів Mercedes-Benz V-класу відрізняється від звичайних лише наявністю на даху платформи для високоточної посадки квадрокоптера Matternet M2 і розфарбуванням. Перш досліди з дрона ставили Renault, Nissan (двічі), Rinspeed і Jeep.

В
Цюріху стартував тритижневий експериментальний проект Vans & Drones. Його організатори — підрозділ Mercedes-Benz Vans, американський розробник безпілотних систем Matternet і швейцарський онлайн-магазин Siroop. Суть в тому, щоб споживач отримував придбані в Мережі товари (вагою не більше двох кілограмів) в день подачі замовлення. Значну частину шляху здійснення долає по повітрю, перебуваючи в контейнері, який автономний дрон приносить на дах фургона. Там обладнана посадочний майданчик. Залишивши на ній вантаж, квадрокоптер повертається до торговця, а додому до замовника приїжджає кур’єр на фургоні V-класу.

Вэны Мерседеса и дроны объединились в системе доставки

Безпілотник здатний подолати без підзарядки 20 км. В Європі цього буває достатньо, щоб прилетіти в сусідню країну. Фургон чекає дрон на одній з чотирьох заздалегідь певних «точок рандеву». Сервіс працює сім годин на день, п’ять днів на тиждень і тільки при сприятливій погоді.

Це перший випадок, коли мережа дронов-кур’єрів працює у великому європейському місті, а кооперацію квадрокоптеров з фургонами раніше не робив взагалі ніхто. Проект Vans & Drones санкціонований Швейцарським управлінням цивільної авіації (FOCA) та іншими регуляторами. Літальні апарати повністю інтегровані в повітряний простір і не перетинаються в ньому з вертольотами. Безпека — на першому місці, тому дрони оснащені парашутною системою, яка автоматично розгортається в разі несправності. Коптер приземляється на даху приблизно в двох метрах над землею, не погрожуючи перехожим.

Автомобіль кур’єрської служби стоїть в пробках і не може перетнути водойма по прямій. Дрону все це дарма. Важливо, що для клієнтів змінюється тільки швидкість доставки, адже товар він як і раніше отримує з рук водія.

Логічно запитати: навіщо в це вплутався Mercedes-Benz? «Пілотний проект дає можливість протестувати нашу ідею на реальних доставки на вимогу, провести самі великі випробування в міському середовищі. Ми хочемо отримати цінну інформацію для цього і подальших концепцій, які об’єднують фургони і дрони», — пояснює представник штутгартцев Штефан Маурер. У перспективі вени будуть їздити за звичайними маршрутами, не чекаючи коптеров в «пунктах рандеву», а безпілотники стануть вивантажувати товар в підходящих для зупинки точках. Інтелектуальна технологія маршрутизації та автоматизоване управління замовленнями — таким бачиться майбутнє електронної комерції.