Купе Lexus LC Structural Blue запозичував фарбу у метеликів

Купе Lexus LC Structural Blue заимствовало краску у бабочек

У проекті взяли участь дослідні центри компанії в США і Японії, а також каліфорнійська фірма VIAVI Solutions, що спеціалізується на оптичних покриттях.

До
рылья метеликів з роду Морфо славляться глибоким і переливчастим синім відтінком. Дивно, але ніякого природного синього пігменту на них немає. За забарвлення відповідають трильйони мікроскопічних структур на поверхні лусочок. Той же принцип розробники застосували ексклюзивної фарби Structural Blue, створеної для лімітованого видання купе Lexus LC Structural Blue Edition.

Купе Lexus LC Structural Blue заимствовало краску у бабочек

Розмір тривимірних структур на лусочках крил Морфо (праворуч) порівняємо з довжиною хвилі видимого світла, що забезпечує ефект інтерференції, надає до відображенню насичену синє забарвлення.

Експериментатори спочатку вивчили крила метелика, а потім постаралися відтворити їх поверхню за допомогою багатошарового покриття з армією мікроскопічних пластівців. Спочатку потрібний результат досягався лише при 40 шарах пігменту, але підбором параметрів фарби їх число вдалося знизити до семи, що вже було придатне для дрібносерійного випуску автомобіля. Ці сім шарів покладені в проміжку завтовшки 15 мікрон між грунтовкою і верхнім прозорим шаром.

Купе Lexus LC Structural Blue заимствовало краску у бабочек

На один автомобіль іде 300 грамів «пігмент» (вірніше, суспензії мікрочастинок) з 300 млрд пігментних лусочок.

Купе Lexus LC Structural Blue заимствовало краску у бабочек

Повний цикл виробництва фарби займає вісім місяців і включає в себе 12 виробничих етапів і 20 моментів контролю якості.

Розробники повідомили, що в синьому діапазоні звичайні пігментні фарби відображають менше 50% падаючого на них світла, а Structural Blue — майже 100%. Це і робить його по визначенню Лексуса «самим синім, ніж коли-небудь раніше» кузовним відтінком. Шкода, отримати таке незвичайне купе зможуть далеко не всі бажаючі: фінальний темп випуску моделі LC Structural Blue на заводі Мотомачи становить не більше двох машин в день.

Купе Lexus LC Structural Blue заимствовало краску у бабочек

Для салону підібрано оформлення Breezy Blue з синьою полуанилиновой шкірою на кермі, приладової панелі і дверях, білою шкірою на кріслах і вставками з помаранчевої алькантари. Алькантара покриває і стелю, а на порогах — накладки з вуглепластика.

Цим роликом виробник супроводив свій реліз про спеціальної версії, хоча ми не впевнені, що саме той відтінок.

Варіант Structural Blue Edition може бути заснований як на восьмициліндровому купе LC 500, так і на гібриді LC 500h. В оснащення лімітованої версії входять 21-дюймові ковані колісні диски, системи Climate Concierge, Premium Navigation, Safety System+ і аудиокомплекс Pioneer з 12 динаміками. Замовлення на двухдверку LC Structural Blue в Європі вже приймаються. Російське представництво, на жаль, не планує везти цю версію до нас. Так що Structural Blue залишиться екзотикою, як, наприклад, фарба з справжніми діамантами, брудовідштовхуюча або флуоресцирующая.