Фірма Nissan представила електричну екосистему

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

Батарейний хетчбек Nissan Leaf другого покоління дебютував у вересні в японському виконанні, а тепер виробник відкрив ключові параметри європейського варіанту.

В
компанії Nissan електрокари, зарядні станції та інші елементи «електричної мобільності» — наприклад, домашні системи зберігання енергії та пристрої для двосторонньої передачі електрики до машини і назад в мережу — вважають цілої екосистемою. Все разом це підготовлено до «другої декаді адаптації електромобілів для масового споживання». Про нові продукти та плани фірма розповіла в Осло, на заході Nissan Futures 3.0.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

«Перший» Leaf випускався в Японії, США, Великобританії та Китаї (під ім’ям Venucia e30), а продавався в 48 країнах. Його тираж перевищив 280 000. Спадкоємець повинен розширити географію продажів, і число шанувальників. До речі, російське представництво Ніссана збирається привезти модель до нас.

На честь запуску європейської версії хетчбека Nissan Leaf виробник розповів про обмеженої серії під назвою Leaf 2.ZERO. Це електрокар у насиченій комплектації, разом з яким європейські покупці Ніссана вперше отримають весь набір технологій ProPILOT, включаючи пристрій для повністю автоматичного паркування ProPILOT Park і трасовий автопілот.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

Віддача електромотора дорівнює 110 кВт (150 л. с.) і 320 Н•м, споряджена маса — 1490-1520 кг. Пробіг на одній зарядці (батарея на 40 кВт•год) становить 378 км (NEDC). Зарядка: 16 год при 3 кВт, 8 год при 6 кВт і 5,5 год за 7 кВт, а при 50 кВт — 40 хвилин до 80%.

В оснащення Ліфа 2.ZERO входять 17-дюймові легкосплавні диски, тоноване скло і дзеркала з електроприводом складання, хромовані дверні ручки і зарядний порт з підсвічуванням, шкіряний мультируль і мультимедійна система з семидюймовим дисплеєм, інтерфейсами Apple CarPlay і Android Auto, цифровим радіо, навігацією і шістьма динаміками, камери кругового огляду і паркувальні датчики спереду і ззаду, сенсор дощу і салонне дзеркало з автозатемненням.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

Сюди ж додані розпізнавання дорожніх знаків, адаптивний круїз-контроль і комплекс ProPILOT, кондиціонер, шість подушок безпеки, автоматичне гальмування з детекцією пішоходів, інші системи безпеки і допомоги водієві. Перші замовлені машини надійдуть до власників на початку 2018 року.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

Як і попередник (на фото), новий електрокар за допомогою системи Leaf to Home готовий живити від своєї батареї приватний будинок. Але ще важливіше може виявитися можливість двостороннього з’єднання із загальною електромережею.

Новий Nissan Leaf сумісний з технологією V2G (vehicle-to-grid). З її допомогою власники Ліфів в Європі зможуть навіть заробляти, так як машини на батареях здатні виступати в ролі буферних накопичувачів енергії, заряджаючись в години спаду і віддаючи місту її надлишки на піку споживання. Заробіток може складатися з різниці тарифів в різний час доби і самого факту оренди батареї міською мережею. За оцінкою Ніссана, дохід може досягати 400 євро в рік.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

Домашні станції xStorage, накопичують енергію для подальшої підзарядки електрокара, теж здатні грати роль буфера як для приватного будинку або офісу компанії, так і для громадської електричної мережі.

Двостороннє з’єднання з мережею може забезпечити власнику електрокара безкоштовне електрику для його зарядки, після того, як буде виплачена вартість пристрою V2G. Такий експеримент фірма Nissan успішно провела в минулому році в Данії. А в Британії ніссанівці уклали угоду з компанією OVO про продаж настінних накопичувачів xStorage зі знижками — щоб їх господарі могли продавати накопичене електрику в мережу і заробляти на цьому.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

До кінця 2020 року у Європі буде продано 100 000 домашніх систем зберігання енергії, прогнозують ніссанівці.

В Осло компанія Nissan представила подальший розвиток настінного блоку xStorage, до якого тепер електромобіль підключається безпосередньо і який можна задіяти в зборі електрики від сонячних батарей на даху будівлі. Крім того, розробники показали розширену лінійку зарядних пристроїв для будинку і офісу. Наприклад, нову домашню зарядку потужністю 7 кВт, яка здатна заправити Leaf за 5,5 години, а також більш потужний аналог (22 кВт), який справляється з тією ж задачею за дві години. Він орієнтований на корпоративних користувачів, але може ставитися і вдома.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

Електрокар Nissan e-NV200 випускається і як фургон, і як пасажирська модель, так що число місць може становити два, п’ять або сім. Електромотор з віддачею 109 л. с. і 254 Н•м забезпечує розгін до сотні за 14 с і максималку в 123 км/ч.

Ще одна норвезька прем’єра — комерційний вен Nissan e-NV200 з батареєю збільшеної (40 кВт•год замість 24 на попередній версії). Запас ходу на зарядці зріс з 170 до 280 км за стандартом NEDC. Нова батарея виконана в габаритах колишньою і важить приблизно стільки ж, тому вантажопідйомність моделі (694 кг) не постраждала, як і обсяг вантажного відсіку (до 4,2 м3). Нова поліпшена версія вена надійде в продаж у Європі в кінці нинішнього року.

Фирма Nissan представила электрическую экосистему

У минулому році Nissan e-NV200 став самим продаваним в Європі комерційним веном на батареях (4319 штук).

Все це бачиться ниссановцам частиною екосистеми, в яку входять і громадські пункти для швидкісний зарядки електромобілів постійним струмом. Компанія вже побудувала в Європі понад 4600 станцій стандарту CHAdeMO, а в наступні 18 місяців виділить кошти, щоб збільшити їх кількість ще на 1000 штук.

Глава компанії Nissan в Європі Підлогу Уиллкокс заявив: «У найближчі десять років завдяки концепції Nissan Intelligent Mobility звичне життя зміниться. Наші міста стануть чистішими. Передові системи безпеки значно знизять кількість ДТП. За рахунок кращої зв’язку між автомобілем і навколишнім світом поїздки перестануть бути нудними. А завдяки можливості обмінюватися електроенергією один з одним ми зможемо більш ефективно її використовувати».