Tesla Roadster Ілона Маска наблизився до Марса

Відправлений у космос в лютому 2018 року електрокар Tesla Roadster генерального директора Tesla і SpaceX Ілона Маска пролетів на максимально близькій відстані від Марса. Як повідомила компанія SpaceX в своєму Twitter, відстані від електрокара до Червоної планети склало 0.05 астрономічних одиниць, або менше 5 мільйонів миль (більше 8 млн. Км).

Червоний Tesla Roadster першого покоління відправився до Марса на борту ракети Falcon Heavy, що стартувала з космодрому космічного центру імені Кеннеді у Флориді 6 лютого 2018 року. Особистий автомобіль Ілона Маска з манекеном по імені Starman за кермом виконував роль корисного навантаження.

Третій розгінний блок Falcon Heavy повинен був відправити Tesla Roadster з манекеном-астронавтом до геліоцентричної орбіті навколо Сонця, яка використовується для подорожей штучних об’єктів до Марсу. Планувалося, що автомобіль Ілона Маска буде обертатися навколо Сонця, іноді наближаючись до Марса і Землі. Але деякі етапи запуску пройшли не за планом, і замість виходу на геліоцентричну орбіту навколо Сонця між Землею і Марсом електромобіль попрямував до поясу астероїдів між Марсом і Юпітером.

У вересні 2020 року Tesla Roadster офіційно визнали космічним сміттям. Відповідний запис з’явилася в каталозі всіх космічних об’єктів штучного походження (GCAT).