Український автодизайнер пояснив, чому у «Сімки» BMW такі великі «ніздрі»

В обрамленні “струнких” елегантних лазерних фар хромована радіаторна решітка декому видається непропорційно великою. Та автомобільний дизайнер з України Максим Шкіндер стверджує, що принцип “золотого перетину” не був порушений.

Максим Шкіндер зараз живе й працює в Англії, він старший дизайнер екстер’єрів британських суперкарів McLaren. Нещодавно він гостював у Києві з нагоди перемоги у конкурсі арт-проектів від BMW, тож ми вирішили дізнатись його експертну думку щодо розмірів і пропорцій у новому BMW 7-Series.

Максим Шкіндер: Я не претендую на правду, але припущу, що збільшення решітки радіатора в останніх моделях БМВ могло бути результатом наступних чинників:

1) Машини стають потужнішими, потрібно більше охолодження, отже площа радіатора збільшується і периметр зовнішньої решітки слідом за нею;

2) Машини стають фізично більшими в зв’язку з вимогами до безпеки пішоходів, правилами сертифікації. Колишній розмір решітки “губився” на збільшених формах і габаритах машини.

3) Як художник скажу, що в 15 столітті ідеалом жіночої краси були пишні форми, які в наш час класифікуються як розмір XXL. Вважалося, що власниця такої фігури жила в достатку і добре харчувалася, що було, звичайно ж, рідкістю і розкішшю серед простих людей. На психологічному рівні транслювалося, що з такими формами жінкам було легше народжувати, а потомство росло здоровим і міцним.

Такий хід [збільшення розмірів решітки – прим. ред] додає бренду вагомого сприйняття (perceived quality), певну статусність і візуальну домінантність. Іншими словами – викликає довіру.