У машинах марки Tesla може з’явитися супутниковий Інтернет

В машинах марки Tesla может появиться спутниковый Интернет

Для Тесли великим кроком вперед в плані технологій, у тому числі електроніки, повинен стати новий Tesla Roadster, представлений в минулому році лише у вигляді досвідченого прототипу. В серію цей електрокар піде в 2020 році.

Про
супутникових навігації та радіо автомобілісти знають давно. Однак зв’язок з Мережею сучасні автомобілі підтримують суто наземними засобами, через стільникові мережі поколінь 3G і 4G (в перспективі буде і 5G). Але все може змінитися, якщо засновник і глава компанії Tesla піде далі у своєму новому проекті: масштабної мережі супутникового Інтернету. Проект веде компанія SpaceX, яку умовно можна вважати сестринської по відношенню до Теслі (Маск є засновником і головою обох).

В машинах марки Tesla может появиться спутниковый Интернет

Недавній запуск в космос Тесли Roadster (минулого покоління) за допомогою нової ракети SpaceX Falcon Heavy з практичної точки зору інтересу не представляє, але зате є яскравим рекламним ходом імперії Ілона Маска, просувають в мас-медіа обидва його ключових дітища — автомобільну космічну компанії.

Перший крок на цьому шляху буде зроблений вже 17 лютого нинішнього року, коли має стартувати ракета SpaceX Falcon 9. Основне навантаження в тому запуску — іспанський супутник для огляду земної поверхні hisdeSAT Paz. Але разом з ним на орбіту вийде пара крихітних апаратів Microsat-2A і Microsat-2B від самої компанії SpaceX, які розроблялися три роки. Це прототипи з широкосмуговими передавачами. Вони проведуть на орбіті 20 місяців, під час яких пройдуть тести системи зв’язку.

В машинах марки Tesla может появиться спутниковый Интернет

Запущений на орбіту шостого лютого родстер зараз віддаляється в бік Марса і поясу астероїдів. За кермом сидить манекен Starman. Цікаво, що його скафандр цілком функціональний, розробки фірми SpaceX. Він буде використовуватися її клієнтами на борту корабля Dragon. У безпілотному режимі він перший раз злітав до МКС ще у 2012-му, а пробний пілотований рейс повинен відбутися в нинішньому році.

На землі сигнали з орбіти будуть приймати дев’ять станцій, передає видання Autoevolution. П’ять з них розташовані в різних відділеннях SpaceX (від Вашингтона до Каліфорнії), ще три змонтовані у венах і будуть переміщатися по країні, а дев’ята встановлена в штаб-квартирі Тесли у Фримонте, що підтримало чутки про перетині суто космічного проекту з автомобільним напрямком. Найцікавіше: Маск планує в майбутньому (точні терміни не названі) розмістити на різних орбітах 12 000 таких мікросупутників, щоб його клієнти могли підключатися до Інтернету всюди без перешкод.