Власникам хетча Nissan Leaf в Канто подарують електростанції

Владельцам хэтча Nissan Leaf в Канто подарят электростанции

Пропозиція дійсна до кінця березня 2018 року. Ймовірно, японці можуть розширити програму як за термінами, так і географічно, якщо вважатимуть її вдалою.

Р
егион Канто в Японії — найбільш урбанізований і розвинений, включає в себе сім префектур і столицю країни. Не дивно, що саме тут стартував досвід незвичайного заохочення використання екологічно чистої енергії. Фірма Nissan оголосила, що кожен покупець електромобіля Leaf нового покоління при бажанні отримає на дах свого будинку сонячну електростанцію, в тому числі фотоелектричні панелі, перетворювачі струму та інші елементи, необхідні для підключення батарей до домашньої мережі.

Владельцам хэтча Nissan Leaf в Канто подарят электростанции

Компанія Nissan інтенсивно розвиває напрямок V2G (двостороннє з’єднання електрокарів з мережею), систему Leaf to Home (аварійне живлення будинку) і домашні буферні акумулятори. (На фото — Марго Роббі, австралійська актриса, посол электромобильной лінійки компанії Nissan. Праворуч — буферна батарея xStorage.)

Все, що потрібно новоспеченому власнику електрокара, — підписати контракт Jibun Denryoku («персональне електрика») з фірмою Ecosystem Japan, партнером Ніссана в цьому починанні. За договором власник машини заряджає її від «домашньої» сонячної енергії, оплачуючи вартість електрики за низькими тарифами в рамках плану Daytime Assist. Натомість безкоштовно видається персональна електростанція. Більше того, компанія Ecosystem Japan зобов’язується за свій рахунок проводити технічне обслуговування цієї системи протягом терміну контракту. А розрахований він на 20 років, після закінчення яких сонячна електростанція переходить у власність господаря будинку.

Владельцам хэтча Nissan Leaf в Канто подарят электростанции

Крім денної зарядки від сонця, контракт Ecosystem Japan передбачає і нічну зарядку Ліфа від мережі за зниженими розцінками. Підписання цього договору означає і знижку на купівлю Ліфа.

Цей прийом подібний до тієї схеми, що практикує в США дочірня фірма Тесли — SolarCity. Вона будує електростанції на дахах приватних будинків, пропонуючи два варіанти договору, і в кожному з них сам комплекс сонячних батарей є безкоштовним. Перший — замовник зобов’язаний віддавати SolarCity щомісячний фіксований платіж протягом енної терміну, незалежно від домашньої роботи електростанції. Другий — плата стягується тільки за вироблені цими панелями кіловат-години. Причому тариф не перевищує діючий у місті проживання замовника. Природно, Tesla передбачає, що насамперед такі контракти зацікавлять покупців її електрокарів. Адже вони отримують можливість вигідно заряджати свою машину вдома «від сонця».