Компанії Toyota і Panasonic створять поліпшені батареї

Компании Toyota и Panasonic создадут улучшенные батареи

Угоду підписали президент і генеральний директор Toyota Акіо Тойода (ліворуч) і президент Панасоніка Кадзухіро Цуга.

В
різних сферах фірми Panasonic і Toyota взаємодіють уже з 1953 року. Природно, Panasonic поставляє Тойоті і батареї для електрокарів і гібридів, починаючи ще з лінії Приусов. Тепер прийшов час поглибити співробітництво: компанії домовилися розглянути нові можливості для спільного бізнесу в галузі автомобільних призматичних батарей (тема останнім часом гаряча).

Компании Toyota и Panasonic создадут улучшенные батареи

Ще в 1996 році Toyota і Panasonic створили спільне підприємство Panasonic EV Energy з випуску автомобільних нікель-металогідридних акумуляторів, а пізніше і літієво-іонних, плюс модулів управління батареями. Зараз ця компанія називається Primearth EV Energy, в ній 80,5% належить корпорації Toyota Motor, а 19,5% — Панасонику.

Основне завдання проекту — спільними зусиллями створити акумулятори більш просунуті, ніж нинішні. Чи це так звані твердотільні клітинки, роботу над якими Toyota вже почала, або батареї іншого типу — не так важливо. Партнери мають намір використовувати свій досвід та знання для підвищення безпеки і ємності тягових акумуляторів, а також вдосконалення технології їх виробництва.

Останній на даний момент батарейний концепт Тойоти, розрахований на підтримку інвалідів, — Concept-i Ride — проходить на одній зарядці 150 км (в серії подібний апарат може з’явитися вже в 2020-му). Ролик моделює кілька сумну ситуацію: дівчина розмовляє зі своєю «розумної» машиною. Невже в майбутньому нам доведеться сподіватися лише на допомогу штучного інтелекту?

Зауважимо, що Panasonic — один з провідних постачальників літієвих батарей для гібридів та електромобілів, причому не тільки самостійно їх виробляє, але і є партнером Тесли в такому великому підприємстві, як Gigafactory. Що стосується Тойоти, то вона поки не є лідером за електрокарам (на відміну від гібридів), однак має намір здійснити стрибок в цій сфері. Тут, до речі, буде задіяна ще одна кооперація між фірмами Mazda, Toyota і Denso. Крім іншого, особливий акцент буде зроблений на Китай (як величезний і перспективний ринок) і Індію, в якій Toyota допоможе з випуском електрокарів компанії Suzuki.