Вже в листопаді водіїв почнуть штрафувати за перевезення дітей без автокрісла, що потрібно знати

Нові правила викликали бурхливі обговорювання серед українців. У мережі почалися “батли” прихильників і супротивників автокрісел. На боці перших — статистика аварій, в яких діти на спеціальних кріслах виживають частіше та одержують менше травм.

Другі ж стверджують, що тепер з дитиною буде неможливо викликати таксі, які не бажають займати місце під автокрісло в багажнику або салоні. І дивуються віком дітей, які підпадають під закон — до 12 років.

Одночасно юристи кажуть, що в законі є лазівки, які дозволяють не купувати автокрісло. Наприклад, слова “автокрісло” у тексті закону взагалі немає.

Що змінилося після підписання закону, на скільки будуть штрафувати та чи можна обійти заборону.

Що змінилося

Закон № 1150 “про запровадження відповідальності за порушення правил перевезення дітей” передбачає, що дітей зростом до 145 сантиметрів або у віці до 12 років (до настання одного з цих параметрів) не можна перевозити в машині без дитячого крісла. Крім цього, підлітків до 16 років не можна перевозити в кузові будь-якій вантажівки, а організоване перевезення дітей відтепер заборонено в темний час доби.

Припис перевозити дітей в автокріслах і раніше був в ПДР, але за порушення не був передбачений штраф. Тепер це вважається адміністративним порушенням. У перший раз це обійдеться водієві в 510 грн., повторно протягом року — вже 850 грн.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що кожен рік в Україні в ПДР гине близько 3,5 тис. осіб, в тому числі чимало дітей. При цьому звичайні ремені безпеки не можуть захистити пасажирів зростом менше ніж 135 см — тобто дітей. В той час, як за даними ВООЗ, правильно встановлені дитячі автокрісла зменшують ймовірність смерті приблизно на 70%.

За статистикою, у нашій країні автокрісла використовують лише для 12% у віці до 6 років. При цьому, наприклад, у Німеччині, Чехії, Польщі, Естонії, де штрафи за перевезення дітей без автокрісла коливаються від 35 до 400 євро, рівень користування дитячими кріслами в машинах майже 100%.

Закон набуде чинності на наступний день після його опублікування, після підписання президентом. Тобто очікується, що поліція зможе штрафувати водіїв вже в листопаді.

Лазівки в законі

Як з’ясувалося, закон містить лазівки, що дозволяють уникнути покарання. Про це заявив голова Всеукраїнської таксомоторної асоціації Андрій Антонюк. У тексті закону написано не автокрісла, а спецзасоби.

“Ніяких автокрісел ніякий закон не ввів. Можливо,”слуги народу” дійсно хотіли таку новину зробити, але “турборежим” зіграв з ними злий жарт. Я навіть листувався з депутатами з транспортного комітету. Я їм кажу — ви написали в законі, забороняється перевозити дітей у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, які дозволяють пристебнути дитину. А що таке спеціальні засоби, у законі не вказано”, — пояснив Антонюк.

“На сайті Верховної Ради є визначення категорії “спеціальні засоби”. Там сказано, що спецзасоби — це гумові кийки, наручники, сльозогінний газ. Читаючи цей закон, будь-який юрист скаже, що для того, щоб везти дитину, ви повинні в автомобілі з ременями безпеки використовувати гумові кийки, наручники, сльозогінний газ. Якщо везете двох дітей, одному даєте палицю, іншому наручники, і тоді ви дотримуєтеся правил дорожнього руху”, — зазначив він.

Експерт також прокоментував норму закону, згідно з якою автокрісла повинні використовуватися і в таксі. Він нагадав, що в правилах дорожнього руху є пункт 2.3, який дозволяє водіям і пасажирам таксі не пристібатися зовсім. “Це діюча норма, її ніхто не відміняв. Просто додали, що якщо везете дитину, потрібні спецзасоби. Визначення спецзасобів в законі не додали”, — пояснив Антонюк.