У Німеччині відкрили ділянку автомагістралі для зарядки авто

Влада Німеччини та компанія Siemens запустили в експлуатацію тестову ділянку автомагістралі, оснащену електричною контактною лінією для зарядки акумуляторів електричних та гібридних вантажних автомобілів. Передбачається, що така система підвищить енергоефективність вантажних електромобілів і знизить їх вплив на клімат.

У електромобілів поточного покоління є кілька технологічних недоліків, один з яких заважає розвитку електричних сідельних тягачів та інших вантажівок, призначених для перевезення вантажів на великі відстані. Цей недолік полягає в довгій зарядці акумулятора, ємності якого розробляються сідельних тягачів, таких як Tesla Semi та Thor ET-One, становить 500-800 кілометрів. При цьому навіть на часткову зарядку акумулятора при вкрай високій силі струму йде кілька десятків хвилин.

В якості вирішення цієї проблеми Siemens кілька років тому запропонувала концепцію електрифікованих автомагістралей, здатних заряджати акумулятори електромобілів прямо під час їзди. У 2017 році компанія отримала від влади федеральної землі Гессен у Німеччині контракт на будівництво тестової лінії. Вона розташовується на автомагістралі A5 між Франкфуртом-на-Майні та Дармштадтом. На цій ділянці фахівці обладнали над крайньою правою смугою обох проїжджих частин лінію електропередач з двома контактними кабелями. Довжина кожної лінії становить п’ять кілометрів. Для використання лінії вантажівка повинна бути обладнана двома висунутими пантографами, які після початку лінії висуваються і притискаються до кабелів. Така схема потенційно може дозволити використовувати електричні вантажівки для перевезень на великі відстані без втрати часу на зарядку їх акумуляторів.

Наприкінці 2018 року компанія вже провела первинні тести лінії в нічних умовах. Тепер Siemens та влада регіону запустили в експлуатацію лінію, під час якої обладнані пантографами вантажівки будуть переміщатися магістраллю паралельно зі звичайними автомобілями. До середини 2020 року кількість таких вантажівок, які щодня їздять в обидві сторони, планується довести до п’яти. Експлуатація лінії буде проходити щонайменше до 2022 року. Після цього в разі успішного тестування компанія може отримати контракти на будівництво подібних трас в інших регіонах. Раніше Siemens вже запускала тестування подібних електрифікованих доріг у Швеції та США.

Існують і інші варіанти реалізації електрифікованої залізниці для зарядки акумуляторів електромобілів. До прикладу, в минулому році у Швеції відкрилася тестова двокілометрова ділянка дороги, на полотні якої встановлено контактну рейку. Вона розбита на ділянки по 50 метрів, електрика на які подається тільки при виявленні автомобіля над ними. Для роботи з такою дорогою електромобіль повинен бути обладнаний опущеними токозбирачами, які встановлюються в задній частині.