Еволюція: Бенц, Даймлер і Майбах — право першої ночі

Ні, Карл Бенц тут абсолютно ні до чого, точніше, причому, але автомобіль — не тільки його винахід. Він лише співавтор. Запатентувавши свою триколісний візок з встановленим на ній двотактним мотором, він підштовхнув масу людей, в числі яких був і наш герой, до пошуку альтернативного рішення. І воно досить швидко було знайдено — чотири колеса, чотиритактний двигун … Але і це не все: та ж людина розробив перший у світі мотоцикл, встановив ДВС на дирижабль, а також запустив перший дирижабль. А звали його Готтліб Даймлер.

Невідомо, як би склалася доля Даймлера, якби в якийсь момент вона не звела б його з молодим і амбітним інженером на прізвище Майбах.

Життя і творчий шлях цього без сумніву видатної людини, втім, пов’язана з іншою відомою прізвищем — Майбах. З Бенцом Дамлер, напевно, зустрічався за життя, але тоді вони були конкурентами, ось Вільгельм Майбах був його другом, співавтором і компаньйоном протягом декількох десятиліть.

Що характерно, вони познайомилися в 1865 році під час реконструкції притулку в Ройтлінгене, куди ледь закінчив навчання в університеті Даймлер був спрямований своїм роботодавцем. Освіта, до слова, Готтліб здобув блискучу, а з огляду на, що при цьому він мав гострий розум і прозорливістю, майбутнє у молодої людини повинно було стати цілком пристойним. По суті, єдине, що від нього вимагалося — знайти потрібний напрямок.

Сталося це, до речі, досить швидко: в 1872 році до талановитому інженеру, вже володів неабияким досвідом в управлінні виробництвом, звернувся винахідник Ніколаус Отто. Той запропонував йому посаду технічного директора на своєму кельнськом заводі з виробництва чотиритактних стаціонарних двигунів. Проблема полягала в тому, що в той час ні самого заводу (Deutz-AG-Gasmotorenfabrik), ні мотора не існувало в природі — тільки будівельний майданчик, ідея, креслення і патент. Проте, Даймлер погодився на авантюру, добудувавши свого друга і колегу Майбаха головним конструктором.

Друзям потрібно було зробити перші кроки, налагодивши серійний випуск ДВС конструкції Отто. Сам же винахідник вважав за краще зайнятися подальшими експериментами і дослідженнями. Це було не легкий час, проте, до 1876 року перший дослідний зразок мотора був готовий.

Ніколаус Отто не була заздрісною, але, скоріше, марнославним людиною. До того ж у нього було ім’я. З цих причин Майбах і Даймлер були звільнені.

Але тут почалися розбіжності: запустивши двигун, Даймлер і Майбах прийшли до висновку, що він вкрай далекий від ідеалу. У підсумку, поколдовав над кресленнями, вони запропонували Отто цілий комплекс доопрацювань, проте той не бажав нічого навіть чути. Конфлікт збільшувався фактом наявності у Даймлера університетської освіти, а також тим, що він виявився більш талановитим інженером, ніж його наймач. Загалом, в 1880 році він був звільнений, а слідом за ним компанію покинув і Майбах.

Це було схоже на крах, однак, та сотня акцій Deutz-AG-Gasmotorenfabrik, якими Отто виплатив вихідну допомогу Готтліб через деякий час помітно додала в ціні, так що друзі змогли продовжити свою роботу над ДВС, причому, модернізація виявилася тотальною.

Еволюція: звідки пішли підресорені маси
27201
Тут, втім, треба зауважити, що ще під час роботи на Отто, компаньйони почали розробляти більш простий і надійний двотактний двигун, ось тут-то їх обійшов Карл Бенц, який встиг не тільки випробувати, але і запатентувати свій винахід. Загалом, вибору він не залишив — або 4-тактні мотори, або зміна напрямку. Вони вибрали перший варіант, тим більше, що патент Отто до того моменту був успішно оскаржений. Однак перш, ніж приступити до втілення, їм довелося неабияк попрацювати не тільки над ідеєю, а й над конструкцією.

В ті часи, коли Даймлер і Майбах вирішували який тип палива вони будуть використовувати в новому двигуні, бензин вважався засобом для виведення плям і продавався в аптеках.

Справа в тому, що мотори Отто працювали на сирої нафти, до того ж постійно глухли і відрізнялися низьким ККД, так що в першу чергу їм довелося зайнятися пошуком альтернативного палива. Нафтопродуктів тоді було відомо тільки три — мастило, гас і бензин. Останній вважався універсальним очищувачем і продавався в аптеках. Однак вибір припав саме на нього, оскільки на відміну від лампового гасу він легко випаровувався при низьких температурах. Від цього вони і стали відштовхуватися.