Асфальт в Україні будуть укладати за новою технологією

В Україні почнуть по-новому будувати дороги. Змінена державна будівельна норма (ДБН), передусім, визначає нові вимоги до асфальтоукладальників. Техніка повинна в автоматичному режимі слідкувати за дотриманням технології укладання доріг (вирівнювати температуру і склад асфальтобетонної суміші). Як заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе, новий ДБН опублікують приблизно у 20-х числах травня, а запрацює він через три місяці.

«Цей час дається проектантам на переробку своїх проектів. Нам важливо, щоб тендери на будівництво вигравали компанії не тільки за рахунок ціни, але й технології. Міських бюджетів це ніяк не стосується. Це повинні будуть враховувати компанії, які роблять дороги. Поки вимога пошириться на траси міжнародного значення, але в майбутньому плануємо розширити її і на міські дороги», — зазначив Парцхаладзе.

За словами заступника міністра, ДБН торкнеться виключно асфальтних доріг, у бетонних інша технологія.

«Передусім, це вдосконалення технології та вимог до обладнання і машин. Дуже важливо, щоб перевірялося відсоткове співвідношення тих матеріалів, які використовуються, щоб дотримувалися пропорції щебеню, бітуму тощо. Це євростандарт, за рахунок якого дороги повинні стати більш якісними. Зараз на дорогах вже через 3-4 роки з’являються тріщини саме через неякісну технологію укладання», — додав Парцхаладзе.

На вартість укладання дороги нові вимоги ніяк не вплинуть, матеріали будуть використовуватися ті ж, що і зараз. Але покращиться контроль якості будівництва, впевнені в Мінрегіонбуді. За підрахунками чиновників, якість дорожнього покриття покращиться на 30%, і продовжить термін служби таких доріг і мінімізує появу вибоїн і тріщин.

«Колієукладальники будуть в автоматичному режимі вважати рівень бітуму, асфальту, і рівномірно його укладати. Таким чином, ми до двох разів збільшимо термін експлуатації дороги та відсотків на 30 заощадимо на її обслуговуванні», — резюмував Парцхаладзе.