70 років Citroёn 2CV 1948

У Четвер 7 жовтня 1948 року на розпочатому Паризькому автосалоні був представлений невеликий автомобіль, тут же отримав прізвисько «Гидке каченя».

  Це був Citroёn 2CV — самий, як стверджували розробники, дешевий автомобіль Франції. За день до показу його НЕ салоні, в ньому не було навіть електростартера. Тобто його не було і пізніше, але тільки за день до світової прем’єри було вирішено все ж додати це засіб розкоші в майбутньому. Просто тому, що жінкам не вдавалося завести це диво ні штатним шнурком, ні заводний ручкою.

  Автомобіль представляв директор-розпорядник Citroёn П’єр-Жюль Буланже, а представляв самому президенту Франції Вінсенту Оріоль. Виглядало дітище компанії, як говорили багато експертів, убого. На щастя, в порівнянні з першими прототипами, у готового 2CV було вже дві фари головного світла. Але стоп сигнал все одно був один.

  Прилади практично були відсутні, колір кузова міг бути тільки сірим, двоциліндровий опозитний моторчик об’ємом 375 см3 розвивав всього 9 к.с. потужності і 23 Нм крутного моменту, а рівень палива в бензобаку вимірювався «паличкою», яка гордо називалася щуп. Американська автомобільна преса цікавилася: поставляється в комплекті з автомобілів консервний ніж?