В Україну офіційно дозволять завозити історичні автомобілі

Зараз ввезення в Україну автомобілів, що мають історичну цінність, фактично заборонено. Це одна з причин, чому в нашій країні немає автомобільних музеїв, а колекціонери вимушені обмежуватись залишками радянського автопорому або платити хабарі за сертифікацію.

В Україні діють екологічні норми Євро2 для вживаних авто. Фактично це означає, що можна ввозити автомобілі лише молодші 1995 року. Колекціонери в таких умовах вимушені або давати хабара при проходженні сертифікації, або переобладнувати авто під норми Євро2, проходити сертифікацію, а потім повертати його до оригінального стану.

Вкотре з’являється надія, що ця ситуація буде змінена. В Верховній Раді зареєстровано законопроект №2078, яким пропонується скасувати екологічні стандарти для всіх видів вживаного транспорту. Саме такі норми діють в усій Європі – вживані авто з ЄС можуть бути вільно перереєстровані в будь-якій країні Союзу.

Нагадаємо, що подібні законопроекти реєструвалися і раніше, але минулим скликанням Верховної Ради було не до цього – жоден з таких законопроектів навіть не виносився на голосування. Маємо надію, що нова Верховна Рада хоча б в цьому буде відрізнятись від своїх попередників.