Чому в Україні не працює автоматична фіксація порушень ПДР: думка юриста

У автофіксації порушень ПДР є багато прибічників і одні з найбільш активних – адвокати. Річ у тім, що штрафи за порушення зафіксовані в автоматичному режимі можна буде дуже легко оскаржити, оскільки винним у порушенні автоматично визнається власник авто, а не водій-порушник. Якщо згадати, скільки автомобілів за роки незалежності було продано «за дорученням» або «за техпаспортом», зацікавленість адвокатів стає зрозумілою.

«Автоматична фіксація правопорушень просто розчулює темпами впровадження. І ось реальні причини», – пише на своїй сторінці у FB юрист Володимир Караваєв.

Експерт бачить наступні перепони:

Рік тому Укрпошта заявила — кожен «лист щастя» поліція повинна вкласти в конверт, облизати, запакувати, включити до реєстру. Як це зробити, якщо камера фіксує порушення менше, ніж за секунду? У всіх копів, з Нацгвардією разом, фізично язиків на це не вистачить.
Потім автодор — камери ставити не будемо, бюджетом не передбачені гроші для їх електроживлення — на рівні побутової лампочки.
І ось останнє — визначення місць концентрації ДТП для першочергової установки камер. Визначати хто повинен? Поліція? Помиляєтеся! Це не їх це функція. Так записано в законі «Про дорожній рух».