Як має проводитись незалежна оцінка.

Незалежна оцінка — це дуже популярний вид послуг на сьогоднішній день. Її ще називають експертною оцінкою. У ході проведення незалежної оцінки можуть виникнути різноманітні питання, які ми і розглянемо.

Зараз експерти оцінюють різне майно, найчастіше це квартири та будинки, земельні ділянки та дачі, гаражі та комерційна нерухомість, наприклад офіси та підприємства. Також популярною галуззю в незалежній оцінці вважаеться оцінка вартості автомобілей та транспортних засобів, оцінка обладнання та основних засобів. Також варто відмитити, що все більше оцінок заказують на цінні папери, акції, торгові марки.

Незалежна експертна оцінка представляє собою не юридичний результат, а сам процес такої діяльності, тобто самого процеса експертизи незалежного експерта. Та і взагалі поняття «незалежна оцінка» та «експертна оцінка» різняться.

Взагалі незалежна оцінка — це процес визначення вартості майна та прав на нього. Оцінку проводять із урахуванням всіх нормативно-правових актів. Все повинно проводитись офіційно та уважно, адже ця галудґзь діяльності звʼязана з різноманітними економічними та бізнес-процесами, як відносяться як до юридичних, так і фізичних осіб.

Оцінювач повинен бути кваліфікованим спеціалістом з усіми необхідними для такої діяльності документами. Оціночна компанія повинна мати ліцензію та спеціальні сертифікати, які дозволяють надавти такі послуги, як незалежна експертна оцінка. Для того щоб вірно оцінити вартість квартири, або будь-якої іншої будівлі або нерухомого майна, оціночна компанія повинна мати певні знання законодавчих норм. Оцінщик має в точності володіти необхідною інформацією, так как як результат його діяльності може вплинуті на рішення суда. Підтвердженням кваліфікації компанії є членство компанії в СРО, а її гарантією виступає страховка клієнтів. Так, при допущенні серйозної помилки оцінювачем, страховка покриє збитки та витрати клієнта.

Звіт про оцінку майна має всі дані, які використовували в процесі аналізу, звіт має включати в себе також фоокартки майна та всі документи на майно. Такий звіт буде мати силу при фінансових справах та цивільних спорах.

Деякі оціночні компанії пропонують всю галузь оціночної діяльності, тобто можуть оцінити вартість як рухомого, так і нерухомого майна, обʼєкти інтелектуальної власності та цінні папери, а деякі компанії займаються лише вузьким спектром робіт, тобто їх діяльність направлена на певний тип майна.