Концепт Porsche Mission E Cross Turismo показав салон майбутнього

Концепт Porsche Mission E Cross Turismo показал салон будущего

Довжина концепту — 4,95 м, ширина і висота — 1,99 і 1,42, шини — 275/40 R20. Цікаві вертикальні повітроводи по кутах бампера («повітряні шторки»), матричні діодні фари з тривимірним дизайном ходових вогнів і потужним дальнім світлом Porsche X-Sight.

Ж
еневский автосалон став майданчиком для прем’єри шоу-кара Porsche Mission E Cross Turismo. Самі німці визначають концепт як Cross Utility Vehicle (CUV), хоча з вигляду він ближче не до кроссоверам, а до універсалів, нехай навіть піднесеним. Порівняйте обводи Cross Turismo з Панамерой Sport Turismo (до речі, стосовно неї компанія вважає за краще не використовувати слово універсал, надто вже утилітарний характер воно передбачає). У будь-якому випадку перед нами розвиток концептуального електрокара Mission E, представленого в 2015-м.

Концепт Porsche Mission E Cross Turismo показал салон будущего

Автори моделі кажуть, що це бачення того, як міг би виглядати «гран туризмо» з атрибутами позашляховика. До речі, прикрасами з пластику позашляхова підготовка не вичерпується. Пневмопідвіска тут може кузов піднімати на 50 мм. Є система налаштувань Porsche Dynamic Chassis Control і активне придушення кренів.

Основні характеристики універсалу ті ж, що у Mission E: два електромотора з сумарною віддачею понад 600 к. с., повний привід і система векторизації тяги, розгін з нуля до сотні менш ніж за 3,5 с, 0-200 км/год менш ніж за 12 с. Німці підкреслюють: можливі кілька прискорень безпосередньо один за одним без втрати потужності. Запас ходу складає понад 500 км, при цьому 800-вольтова система зарядки дозволяє наповнити акумулятор на 400 км за 15 хвилин. Є також бездротова зарядка і можливість підключати машину до мережі станцій Ionity або до домашнього накопичувачу, що використовує сонячні батареї на даху котеджу.

Концепт Porsche Mission E Cross Turismo показал салон будущего

Царство великих екранів не повинно дивувати. Однак нова інтерпретація салонів Porsche цікава іншою особливістю. Тут з’явилися ширяюча консоль з прихованою підсвічуванням в ніші, тривимірні текстури на дверях і передній панелі, анодовані деталі кольору Nordic Blue (дефлектори вентиляції, модулі склопідйомників), світяться написи Porsche на спинках крісел.

Однією з ключових особливостей концепту є інтерфейс людина-автомобіль. Цифрова приборка тут відстежує напрям погляду водія і виводить на передній план ту частину індикаторів, яка цікавить його в даний момент. Центральний екран, що займає всю пасажирську сторону, фіксує погляд переднього пасажира, який отримує можливість таким незвичайним способом управляти багатьма функціями. На кермі є сенсорні «розумні кнопки», на тунелі — великий тачпад. А ще сенсорні дисплеї вбудовані в блок склопідйомників (там же регулювання крісел) і дефлектори вентиляції. Система Smart Cabin адаптує параметри клімату і підвіски до перевагам пасажирів і дорожньої ситуації. А ще багато налаштування машини можна виконувати дистанційно (з планшета, смартфона або смарт-годин).

Концепт Porsche Mission E Cross Turismo показал салон будущего

Обидва задніх крісла мають люком для наскрізної навантаження, спинки також складаються. У багажнику влаштована система регульованих знімних ременів. А для використання спільно з машиною пропонується електричний велосипед Porsche E-Bike.

В рамках стратегії електрифікації компанія представить серійний варіант пятидверки Mission E в 2019 році. Легко уявити, що і версія Cross Turismo у неї пізніше також з’явиться, подібно до того, як два типи кузова отримала модель Panamera.

Концепт Porsche Mission E Cross Turismo показал салон будущего

Ліхтар має вигляд рельєфною смуги, в яку інтегровані світяться скляні літери «Porsche». А ще буква E починає пульсувати під час зарядки машини, зображуючи потік енергії.

На таких передових електрокарах цілком можна чекати впровадження нововведень типу технології блокчейн для криптозахисту різних дій з машиною і транзакцій, інтеграції автомобіля в «розумний будинок». Додамо, що після моделі Mission E у всіх її варіаціях компанія Porsche має намір будувати нові електрокари вже на інший, ще більш досконалою платформі PPE, яку зараз розробляє спільно з Audi.