Відкриваємо для себе завод Hyundai під Петербургом і седанчик Solaris

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

Завод, розрахований на щорічне виробництво 150 тисяч автомобілів по повному циклу, включаючи штампування деталей, побудований в найкоротші терміни. З моменту закладення першого каменя 5 липня 2008 року до випуску першого автомобіля пройшло трохи більше двох років.

З
апуск автозаводу в околицях Санкт-Петербурга — справа звична. Спочатку русифицировал свої моделі Ford, наступними були Toyota і Nissan. А тепер компанію їм склав Hyundai. У вівторок, 21 вересня, у Кам’янці відбулося урочисте відкриття виробничої площадки, яка для фірми з Південної Кореї стала вже шостою за межами батьківщини. Причому на відміну від конкурентів корейці відразу, першими з іноземних автовиробників, зробили ставку на повноцінне виробництво, включаючи штампування деталей.

Постійте. А як же калузький завод Фольксвагена, де для виробництва бюджетного седана Polo побудований цех, який штампує кузовні панелі? Ніякої помилки. Зараз під Калугою силами СП «Гестамп-Северсталь» для Polo виготовляють лише частина деталей кузова малих і середніх розмірів. А наприклад, боковини, вважай половину «голого» каркаса, везуть з Іспанії. Для потреб російського заводу Hyundai з-за кордону йде лише сталевий прокат. Решта робиться безпосередньо на місці. У загальній складності це сімнадцять основних найменувань панелей кузова, включаючи об’ємні боковини. Так що, називаючи себе першим іноземним автомобільним заводом повного циклу в Росії, корейці нітрохи не лукавлять.

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

Чотири преса, найпотужніший з яких здатний розвинути 800 тонн, витягають заготовки в потрібну форму, надають їм обсяг і обрізають надлишки металу. Загальна потужність штамповочной лінії — 5100 тонн.

Сам завод перевершив найсміливіші очікування: сучасний, з високим ступенем автоматизації і, що найбільш важливо, мобільний. Крім основних цехів виробництва — штампувального, зварювального, фарбувального і складального — пліч-о-пліч стоять цеху постачальників. Закупівля, сортування та підготовка металу до подальших операцій, а також виготовлення великих модульних компонентів (передня консоль та інші деталі інтер’єру — все це робиться за одними воротами. А в цілому корейські автовиробники призвели за собою одинадцять перевірених фірм-постачальників, чиї майданчики розміщені в безпосередній близькості від заводу.

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

У зварному цеху працюють 52 робота, велика частина яких зайнята безпосередньо кузова зварюванням. Тут же на днище напівфабрикату наноситься VIN-номер, що визначає подальшу долю автомобіля на конвеєрі.

Про що це говорить? Насамперед про те, що, незважаючи на високу ступінь локалізації (більше 80%), ніяких компонентів російських виробників на машинах, які спускалися з заводу Hyundai під Пітером, ми, швидше за все, не побачимо. Шини, вихлопні системи, навіть гумові килимки в салон будуть робити іноземці. Смішно сказати, але зараз «місцевих» закуповуються лише мала частина електропроводки та інформаційні стікери, що клеяться на внутрішню частину дверей.

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

Частина компонентів для Соляріса приходить з Чехії та Кореї. Двигуни поставляє китайський завод, запущений трьома роками раніше.

Завод розрахований на виробництво 150 тисяч автомобілів. Але на перших порах корейці мають намір зробити трохи більше сотні тисяч машин. Із запуском другої зміни, наміченої на 2011 рік, тираж почне рости, а ще через рік заводчани обіцяють вийти на проектну потужність при тризмінному графіку. Сукупна чисельність персоналу до 2012 року складе 2400 робітників і службовців проти нинішньої тисячі.

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

Товарні машини надійдуть до дилерів у січні. Зараз у напівпорожніх цехах заводу в Кам’янці збирають автомобілі з пілотної партії. У травні майбутнього року до седану додасться Solaris з кузовом хетчбек, а з виходом на проектну потужність на підприємстві освоять ще одну модель, але не Hyundai, KIA, яка поки що носить ім’я QB.

І що ж вони будуть робити? Під звуки фанфар крізь димову завісу в зал в’їжджає новинка від Hyundai — спроектована спеціально для Росії седан Solaris. Це ще одна варіація на бюджетну тему, яка була подана на ММАС-2010 під менш прозаїчним ім’ям RB. Якщо не вважати трохи зміненою світлотехніки і бамперів, машина виявилася практично серійної. У технічному плані це Hyundai Verna для місцевого ринку, з адаптованою під наші умови підвіскою, більш ємним, шестидесятиамперным акумулятором, збільшеним бачок омивача та іншими підігрівами.

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

У відкритті заводу Hyundai взяв участь Володимир Путін. Після символічного пуску прем’єр-міністр зробив на Солярісі пробну поїздку по складальному цеху.

Моторів у Соляріса буде два — 1.4 (107 л. с., 135 Н•м) і більш потужний 123-сильний об’ємом 1,6 л. Хороша новина: і той і інший можуть агрегатуватися як з п’ятиступінчастою механічною, так і з автоматичною трансмісією. І погана: «автомат» старий, чотирьохдіапазонний, без будь-яких сучасних примочок на зразок спортивного або мануального режиму. Правда, недосконалість техніки може компенсуватися хорошим оснащенням. У багатих версій Соляріса будуть і система динамічної стабілізації, і шість подушок безпеки, клімат-контроль. Втім, останній теж простенький, як, власне, і сам салон, який на вигляд виявився кращим, ніж на дотик.

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

Інтер’єр Соляріса виконаний з жорсткого пластика. У сегменті «бюджетників» це стало нормою, що виправдано невисокими цінами. У дорогих версіях є клімат-контроль, CD-магнітола, керована з керма, шкіряний салон. Проте навіть у них рульова колонка регулюється тільки по висоті, а око ріжуть сріблястий декор і отруйна підсвічування.

Открываем для себя завод Hyundai под Петербургом и седанчик Solaris

Точних даних за обсягом багажника немає. Але на вигляд ніяк не менше п’ятисот літрів. Оцінять покупці і повнорозмірне запасне колесо. Причому в залежності від версії воно може бути штампованим або литим.

Та й зовнішність у Соляріса відверто азіатська. Приймуть таку наші, в чомусь розпещені автолюбителі? Всі крапки над i розставлять ціни, які будуть озвучені в кінці року перед стартом продажів корейського седанчика. Але по-хорошому «бюджетник» Hyundai за інших рівних повинен бути ніяк не дорожче свого основного конкурента — калузького Фольксвагена Polo (від 399 тисяч рублів). Навіть якщо «кореєць» виявиться не гіршим «німця», на боці останнього — гучне ім’я. І нижня планка теж відома. Її ставить багаторічний хіт — Renault Logan, ціни на який починаються з 319 тисяч рублів за версію 1.4 та за 365 тисяч за машину з мотором 1.6. Загалом, з відкриттям заводу Hyundai конкуренція в класі+ буде велика як ніколи.