Новий Mercedes A-класу знайшов розумний інтерфейс і спрощене шасі

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Спочатку до нас потрапить тільки базова версія А 200 (163 к. с.). Старт замовлень — в березні, одночасно з Європою, але до наших дилерів машини доберуться до літа. Чекаємо розширення гами: попереднє покоління, не рахуючи AMG, у нас продається тільки у вигляді А 180 від 1,68 млн.

З
ледуя хронології, першим, хто відмовився від незвичайної конструкції з сендвіч-підлогою та поховав концепцію самого першого Мерседеса А-класу, був його старший брат, B-клас. Лише через рік, в 2012-му, на модульну платформу MFA переїхав і А-клас третього покоління. Але ідеологічно саме «ашка» несе гени всієї лінійки маленьких Мерседесів і виступає локомотивом продажів. В Європі компактний преміум Даймлера вже шість років популярнішим конкурентів, а його світовий обсяг з 2012-го досяг трьох мільйонів машин. І тепер, нарешті, все справедливо: першим з майбутнього десанту молодших моделей дебютує A-клас четвертого покоління з індексом W177.

Новий стиль в Мерседесі називають «Hot and cool». Капот став більш похилим, форма денних ходових вогнів повинна нагадувати факел і його слід. У базовій версії галогенний світло, а за доплату — два різновиди світлодіодним оптики, включаючи матричну з 18 діодами на кожну фару.

Фірмовий присадкуватий силует пізнаваний, збереглася форма дверних прорізів, але від скромного лобастого хетча з вузьким носом не залишилося і сліду. Передок успадкував стиль нового седана CLS, на гладкому «тілі», згідно з канонами нинішнього мерседесівського стилю, майже непомітні підштампування, задні ліхтарі стали двосекційними, а дзеркала стоять на ніжках.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Як і раніше, у А-класу буде декілька виконань екстер’єру та інтер’єру, що відрізняються зовнішнім оперенням і декоративними накладками. Крім базового є Style, Progressive і AMG Line (до останнього доступний пакет Night, як у білої машини). Сірий — ексклюзивний Edition 1.

Колісна база розтягнута на 30 мм, довжині А-клас додав 127 мм, передня колія розширилася на 14 мм — і у машини нарешті з’явилася струнка постава. Коефіцієнт аеродинамічного опору знизився з 0,27 до 0,25. В арках — більш великі колеса діаметром від 16 до 19 дюймів, на дюйм більше, ніж раніше.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

За доплату спереду буде два комплекти активних жалюзі: за основною гратами радіатора і в нижній частині бампера. Заради поліпшення аеродинаміки ретельно ущільнені зазори передка, а днище зроблено максимально плоским. Удосконалена форма стійок і дзеркал знизила повітряний шум.

Новий А-клас — перший Mercedes, чий кузов був спроектований в сучасному центрі безпеки в Зіндельфінгені, запущеному в кінці 2016 року. В величезний майданчик, яка дозволяє проводити до 70 різних видів краш-тестів, вкладено кілька сотень мільйонів євро. Після численних випробувань діючу платформу MFA серйозно модернізували.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Кузов, як і раніше, переважно сталевий. Посилені стійки і моторний щит, а найбільш серйозна модернізація торкнулася панелей підлоги. У порожнини та ніші додано більше звукопоглинальних матеріалів. Максимальна кількість подушок безпеки — дев’ять, включаючи колінну для водія.

В силовій структурі більше високоміцних сталей, клітина салону жорсткіше. Особливу увагу приділили шумо — і віброізоляції: інженери посилили точки кріплення елементів підвіски, ретельніше пропрацювали моторний щит, який тепер частково пластиковий. Маса кузова залишилася на рівні попереднього А-класу.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

У потужних, а також у повнопривідних «ашек» задня підвіска залишилася незалежною, з тієї ж четырехрычажной схемою, що і раніше. З більш доступними моторами ззаду тепер ставиться класична балка. Електропідсилювач керма навчили допомагати під час екстрених маневрів.

Схоже, з новим А-класом Mercedes скорочує витрати. Адже шасі хоч і цілком перенастроено, але стало простіше. Правда, тільки на малопотужних версіях — на задню вісь їм відрядили звичайну напівзалежну балку. У старших моделей залишилася багаторичажка, що отримала більше алюмінію. Можна вибрати базовий або занижений варіант, а також адаптивні амортизатори. У повнопривідної трансмісії муфта підключення задньої осі змінила електрогідравлічний механізм включення, робота якого залежала від частоти обертання карданного вала, на більш досконалий електричний.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Міжосьова муфта може заблокуватися повністю і передати весь момент від двигуна назад. Тепер налаштування трансмісії 4Matic на А-класі ще сильніше залежать від вибраного режиму руху.

Якщо зовнішність змінилася швидше еволюційно, то в інтер’єрі справжня революція. Забудьте тісний і простакуватий кокпіт, тепер тут більше місця за всіма напрямами і краща оглядовість, а настрій задають незвичайна округла двоповерхова передня панель і знайомий планшет замість панелі приладів, причому він повністю позбувся козирка. Не буде і класичних циферблатів — тільки віртуальні, будуть відрізнятися лише діагональ і дозвіл двох дисплеїв. Приємно, що тут багато нової фурнітури: змінили форму обидва підрульових важеля, з’явився новий тачпад, інший блок клімату та джойстики управління кріслами.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Кількість відтінків підсвічування збільшилася з 12 до 64, є десяток встановлених комбінацій. Повітроводи вентиляції від купе Е-класу теж підсвічуються, а центральна частина з трьома «турбінка» трохи розгорнута до водія. Двері обросли поручнями незвичайної форми.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

У базовому виконанні обидва дисплеї будуть семидюймовий, на наступному етапі правий дисплей збільшується до 10,25 дюйма. А найбільш дорогий комбінацією буде пара десятидюймовых екранів. Радійте: той, що праворуч, тепер сенсорний! І нарешті оновлена графіка приладів.

Збільшилася поличка під центральною консоллю, стали більше підстаканники і кишені в дверях, на 29 л виріс об’єм багажника, крім спортивних сидінь тепер можна замовити мультиконтурні з вентиляцією і масажем, серед опцій з’явився проекційний екран. Але головне в інтер’єрі — новий інтерфейс мультимедійної системи. Прощай, Comand, здрастуй, Mercedes User Experience, або MBUX.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Інтерфейс ділиться лише на три рівня: робочий стіл, на якому відображаються «додатка» з клавішами найбільш затребуваних функцій, далі можна зайти в потрібне меню, а в кінці доступний третій рівень більш тонких налаштувань.

Найважливіша зміна з точки зору, власне, юзера полягає в тому, що центральний дисплей нарешті-то став сенсорним. Система MBUX буде сама пропонувати власнику дії, грунтуючись на його перевагах. Також допоможе інтуїтивно зрозуміла логіка меню і просунуте голосове керування, яке активується фразою «Hey, Mercedes». Свіжо!

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Фішка навігаційної системи, що використовує карти Here, — доповнена реальність. Система користується картинкою з передньої відеокамери і накладає на зображення, наприклад, стрілки, що вказують напрямок руху або висвічує номери будинків.

Вся моторна лінійка нова. Бензинові двигуни отримали сажовий фільтр. Базовим варіантом буде А 200 з алюмінієвої турбочетверкой M282, розробленої спільно з Renault. При обсязі 1,33 л вона видає 163 л. с. і 250 Н•м. порівняно з попереднім агрегатом 1.6 M270 віддача з літра зросла на 25%. Головка блоку має полегшену конструкцію, тиск безпосереднього вприскування збільшено до 250 бар, турбіна отримала перепускний клапан з електроприводом, є система відключення циліндрів. Завдяки всім хитрощів ступінь стиснення вийшла високою — 10,6:1.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Четвірка M282 — перший чотирициліндровий мотор Мерседеса з системою відключення циліндрів: на малих навантаженнях при оборотах від 1250 до 3800 два середніх циліндра деактивуються шляхом закриття впускних і випускних клапанів.

Поки на вершині гами — А 250 з новим турбодвигуном M260., форсована версія якого дебютувала на купе Е-класу. На А-класі ця «четвірка» 2.0 позбавлена потужного стартера-генератора і видає 224 сили і 350 Н•м. Особливість алюмінієвого агрегату — чавунні гільзи, що розширюються донизу: нібито для зменшення тертя.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

З потужними моторами буде ставитися доопрацьований семиступінчастий «робот» 7G-DCT із двома «мокрими» зчепленнями. А для молодших моделей спільно з компанією Getrag розроблена нова преселективна коробка, теж з «мокрими» зчепленнями.

Зрозуміло, на місці безпосередній впорскування плюс зміна ходу впускних клапанів. Дизельний А 180 d оснащений допрацьованим мотором Renault 1.5 (116 к. с., 260 Н•м), який змінив індекс з OM607 на OM608. Його блок полегшений, тиск упорскування зросла з 1600 до 2000 бар, а турбіна тепер змінює геометрію електричним актуатором.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Автопілот з функцією підрулення працює на швидкостях від 0 до 210 км/год Машина автоматично стартує в пробці навіть після 30-секундної зупинки. А до 130 км/год система може працювати, навіть якщо не бачить ліній розмітки. При активованому «круїзі» А-клас сам регулює швидкість за даними навігації.

У списку систем активної безпеки з’явився адаптивний «круїз» з функцією підрулення, як на Е-класі, а ще «ашка» навчилася самостійно перебудовуватися в сусідню смугу. Незабаром потрібно чекати кілька спортивних версій. Класичний А45 стане видавати більше 400 сил, а проміжний А35 — близько 300, обидва будуть микрогибридами. Але справа не потужності, а в тому, що новий А-клас став розкішніше і якісніше, а значить, повинен ще краще виконувати роль приманки в світ Мерседеса — зараз 70% власників А-класу не розлучаються з трипроменевою зіркою при покупці наступного автомобіля.

Історія Роберт Есенов, Еміль Вернер

Чим запам’ятався Mercedes A-класу першого покоління? М’яко кажучи, незвичайній для хетчбека гольф-класу зовнішністю? Цього, звичайно, не відняти, але широку популярність автомобіль отримав в 1997 році, в рік свого дебюту. На тестах провідного шведського автомобільного видання Teknikens värld при імітації об’їзду раптово виниклої перешкоди серійна п’ятидверка завалилася на бік.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Піднявся переполох змусив німців у спішному порядку оснастити всі модифікації A-класу системою стабілізації, а також відкликати близько 2600 вже проданих машин для вимушеної модернізації. Ситуація неприємна, але на продажах цей факт позначився слабо. За сім років було зроблено більше мільйона хетчбеків.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

В активі у бебі-Бенца був відносно просторий салон при компактному кузові (довжина — 3606 мм, ширина — 1719, база — 2423). Спереду — стійки McPherson, ззаду — незалежна конструкція на поздовжніх важелях. У складі бензинових моторів були тільки атмосферні «четвірки» 1.4 (82 к. с.), 1.6 (82-102), 1.9 (125) та 2.1 (140), а за дизель віддувався один агрегат робочим об’ємом 1,7 л, але у версіях з 60, 75, 90 і 95 сил. До речі, покупцям пропонувалася навіть модифікація з подовженою на 170 мм колісною базою. Випуском A-класу W168 займався завод в Раштатте і у Жуіс-ді-Форе, в які було вкладено 900 млн євро і 840 млн доларів відповідно.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Ідеологічно Mercedes A-класу серії W169 (друга генерація, 2004-2012) не змінився — все той же хетчбек в обгортці субкомпактвэна. Дизайн став більш чоловічим, в конструкції повністю переробленого кузова застосували більшу кількість високоміцних сталей. Це, як і збільшилася кількість подушок безпеки (до восьми), підвищило рівень безпеки пасажирів. Загальна довжина і відстань між осями стали більше — 3838 і 2568 мм відповідно. Обсяг багажника дорівнював 435-1370 л замість 390-1040 л.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Схема зі стійками McPherson спереду залишилася колишньою, але інженери переглянули кути установки коліс і поміняли точки кріплення стабілізаторів поперечної стійкості. Задня ж підвіска стала абсолютно іншою: замість незалежної конструкції з’явилася скручуюся балка з механізмом Уатта. Замість гідропідсилювача керма німці застосували електромеханічний. Мотори? Їх було чотири, всі чотирициліндрові і перевірені часом. Бензинові — 1.5 (96 к. с.), 1.7 (118), 2.0 (136) і його наддувних версія (193), турбодизель 2.0 (83-142 «коні») був єдиним агрегатом, що працюють на важкому паливі. Класичних «автоматів» покупцям не пропонували — ручні коробки передач і варіатор. Хетчбеки з трьома і п’ятьма дверима випускали у Німеччині і Таїланді.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

«Третій» Mercedes A-класу перетворився на традиційний п’ятидверний хетчбек. Він став довшим, ширшим і нижчим. В його основі — нова передньопривідна платформа зі стійками McPherson спереду і многорычажкой ззаду. За замовчуванням тяга йшла тільки на передню вісь, але деякі версії оснащувалися підключаємим повним приводом. A-клас ставили наддувні «четвірки» — бензинові 1.6 (122-156 л. с.) і 2.0 (184-211 л. с.), а також дизельні 1.5 (109 л. с.), 1.8 (109-136 л. с.) та 2.1 (170 л. с.). Коробки передач — шестиступінчаста «механіка» або преселектив з сімома передачами. Безальтернативним «роботом» комплектувався хот-хетч A 45 AMG з турбомотором 2.0 (360 сил і 450 Н•м). На розгін до сотні повнопривідний Mercedes витрачав всього 4,6 с.

Новый Mercedes A-класса обрёл умный интерфейс и упрощённое шасси

Влітку 2015-го » A-клас пережив рестайлінг. Дизайнери підгримували бампери, решітку радіатора і оптику. Ще більше змін припало на технічну частину. З’явилася нова початкова версія зі 102 л. с., а 211-сильну модифікацію замінили 218-сильною. Базовий дизель 1.5 став видавати 90 сил, а топовий 2.1 — 177. Розізлився і A 45 AMG: з його мотора зняли 381 к. с. і 475 Н•м. Час прискорення до 100 км/год скоротилося до 4,2 с. Випуск А-класу з індексом W176 було налагоджено на заводах в Німеччині, Угорщині, Фінляндії та Мексиці. Загальний наклад — близько трьох мільйонів машин.