Паркетник Hyundai Nexo приверне клієнтів запасом ходу

Паркетник Hyundai Nexo привлечёт клиентов запасом хода

Довжина кросовера становить 4,67 м, ширина, висота і колісна база — 1,86; 1,63; 2,79 м, відповідно.

В
Лас-Вегасі, на шоу електроніки CES, компанія Hyundai представила нову водневу модель Nexo, яку віщували шоу-кар FE Fuel Cell і безіменний передсерійний прототип. Кросовер отримав більш ефективну, компактну і легку силову установку, ніж у попередніх Hyundai. Він виявився динамічніше і крупніше ідейного попередника по імені Tucson FCEV (ix35 Fuel Cell), а головне — новачок має на 40% більшим запасом ходу на одній заправці.

Паркетник Hyundai Nexo привлечёт клиентов запасом хода

До 2025 року група Hyundai має намір вивести у світ 18 «зелених» моделей (гібридів, електрокарів і машин на паливних елементах), а загальна їх кількість наблизиться до трьох десятків. Новенький Nexo виступає локомотивом оновлення «екологічної» гами.

Пробіг Nexo у відносно жорсткому американському комбінованому циклі компанія поки вказує оцінний: 350-370 миль (563-596 км). Це значно вище, ніж у Тусана FCEV — 426 км за стандартом EPA, і потенційно більше, ніж у водневого седана Honda Clarity (589 км). В щадному європейському циклі NEDC у Nexo буде ще більш значна величина (істотно вище 600 км). Якщо параметр підтвердиться, він стане рекордом запасу ходу на заправці/зарядці для моделей з нульовим вихлопом.

Паркетник Hyundai Nexo привлечёт клиентов запасом хода

Повна заправка займає всього п’ять хвилин. В балони Nexo поміщається 6,35 кг водню (у Тусана було 5,63 кг).

Паркетник Hyundai Nexo привлечёт клиентов запасом хода

Нагадаємо, що компанія Hyundai входить в Водневий рада, який просуває технологію паливних елементів в галузі. Крім того, фірма має намір посилити дослідження в області автономного руху. На CES оголошено про стратегічне партнерство з компанією Aurora Innovation, метою якого є виведення на ринок машин з автономністю рівня чотири до 2021 року.

Тяговий електромотор на Hyundai Nexo розвиває 120 кВт (163 к. с.) і 394 Н•м. Для порівняння, у Тусана FCEV було 136 л. с. і 300 Н•м. не Дивно, що час розгону з нуля до 60 миль/год (97 км/год) покращився радикально — з 12,5 до 9,5–9,9. Двигун, як і раніше, одержує струм від блоку паливних елементів і тягового акумулятора, проте змінилася їх максимальна віддача. Електрохімічні комірки генерують тут 95 кВт (100), а батарея віддає до 40 кВт потужності (у Тусана було 24).

Паркетник Hyundai Nexo привлечёт клиентов запасом хода

Компанія показала на шоу CES салон майбутнього Intelligent Personal Cockpit. Тут є і з’єднання з «розумним будинком» та інтернетом речей (IOT), і активізація персональних налаштувань (від бажаних композицій до положення крісла). Система розпізнає декілька голосових команд одночасно, в тому числі що відносяться до дому (приклад: «Розкажи про погоду на завтра і включи світло у вітальні»).

Друге покоління серійних водневих Hyundai обзавелося модернізованою системою подачі повітря в паливні елементи, а ще поліпшило показники холодного пуску. Машина готова до старту через 30 с після ночівлі на вулиці при температурі -30 градусів за Цельсієм. Термін життя паливних комірок за результатами тестів фірма оцінила в десять років або 160 000 км пробігу.

Паркетник Hyundai Nexo привлечёт клиентов запасом хода

У систему Intelligent Personal Cockpit також закладена функція контролю стану водія Wellness Care, яка використовує сенсори в сидінні і рульовому колесі для вимірювання рівня стресу.

Крім нових паливних комірок Nexo може похвалитися сучасною електронікою. Новація для галузі — система Blind-spot View Monitor. Для полегшення перестроювань на центральний екран виводиться комбінація зображення з камери заднього виду і двох бічних камер, повністю усуває сліпі зони. Не плутайте такий набір з системою кругового огляду при парковці або камерою заднього ходу — вони дають інший ракурс.

Паркетник Hyundai Nexo привлечёт клиентов запасом хода

Паркетник отримав систему Lane Following Assist (LFA, дебют на машинах Hyundai), автоматично утримує Nexo по центру смуги на швидкості від 0 до 145 км/ч. У поєднанні з асистентом Highway Driving пристрій LFA коригує і швидкість (згідно темпу потоку і діючим обмеженням), і напрямок.

Ще на моделі впроваджений дистанційний паркувальний асистент Remote Smart Parking Assist, який вміє ставити машину на стоянку або виїжджати з паркувального місця водія в салоні. Загалом розробники обіцяють більший комфорт і збільшений простір у салоні, ніж у Тусана. Компанія вказала, що кросовер Hyundai Nexo з’явиться у продажу на деяких ринках вже в нинішньому році, але не уточнила терміни та перелік країн. Очевидно, США опиняться серед перших.