Кросовер Kia Niro EV обзавівся місткою батареєю

Кроссовер Kia Niro EV обзавёлся вместительной батареей

У батарейного Niro, крім іншого, оригінальні ліхтарі. У серію точно такі не підуть, але вони натякають на можливий рестайлінг моделі в майбутньому.

З
самого початку корейці задумували паркетник Kia Niro як сімейство «зелених» моделей. Першою в 2016 році в світ вийшла класична гібридна модифікація. У грудні 2017-го компанія представила заряджається від мережі гібрид Niro Plug-in. Тепер же на шоу CES в Вегасі показаний прообраз чисто електричного варіанту.

Кроссовер Kia Niro EV обзавёлся вместительной батареей

Замість решітки радіатора встановлений екран, на якому демонструються повідомлення для наближається до машини власника і пішоходів. Ще тут дебютувала система Active Pedestrian Warning. Вона виявляє пішохода або велосипедиста за допомогою камери і попереджає про наближення електрокара через фронтальні колонки.

Концепт може проїхати на одній зарядці 383 км в американському комбінованому циклі. Це число помітно вище очікуваних характеристик (200-250 км), заснованих на параметрах спорідненого Іоніка. У порівнянні з ним Kia Niro EV отримав і більш потужний електродвигун (204 л. с. проти 120 л. с. у хетчбека), і більш ємну тягову літій-полімерну батарею (64 кВт•год проти 28 на Іоніці Electric).

Кроссовер Kia Niro EV обзавёлся вместительной батареей

Поки кросовер Niro EV вважається концептом. Але на конвеєр він потрапить обов’язково, хіба що втратить деяких дизайнерських елементів, явно підготовлених спеціально для шоу (позаштатні оптика, колісні диски).

Цей набір агрегатів нового покоління і супутня електроніка будуть використані і в інших «зелених» Kia майбутнього. До 2025 року KIA має намір пропонувати 16 моделей з просунутими силовими установками (від звичайних гібридів до гібридів типу Plug-in і електрокарів). У їх числі в 2020-му на ринку повинен з’явитися водневий автомобіль марки KIA (мабуть, це буде своя інтерпретація тільки представленого паркетника на паливних елементах Hyundai Nexo).

Кроссовер Kia Niro EV обзавёлся вместительной батареей

Салон машини перероблений не тільки по дизайну. Він служить і для демонстрації майбутніх технологій. Так рульове колесо є сенсорним пультом ДУ, керуючим багатьма функціями.

Корейці кажуть, що до 2021 року запровадять на машинах Kia автопілот рівня чотири (про те ж заявила на CES споріднена компанія Hyundai). До 2025 року в Kia в кожному сегменті буде підключеної моделі, а до 2030-го всі машини марки нададуть доступ в Інтернет. При цьому в перспективі компанія має намір впровадити зв’язок з Мережею за стандартом 5G і з’єднання з іншими машинами та інфраструктурою V2X. Такі технології були продемонстровані в концептуальних інтер’єрах, теж показаних на виставці у Вегасі.

Кроссовер Kia Niro EV обзавёлся вместительной батареей

Інтер’єр в сірих, срібних і бронзових тонах компанія характеризує як мінімалістський, однак тут є кілька хитромудрих деталей і цікава підсвічування.

Ще однією родзинкою стенду марки у Вегасі став інтер’єр з системою Separate Sound Control. Вона дозволяє першого і другого рядів пасажирів слухати власну музику без навушників, не заважаючи один одному. Секрет — у восьми динаміках, вбудовані в підголовники. Вони не тільки відтворюють оригінальні треки, але і видають «чужу» музику в протифазі, завдяки чому та для певної людини глушиться. Такий трюк — наступний крок після освоєння центральних дисплеїв, які одночасно показують дві різні картинки для водія і переднього пасажира (зі свого місця кожен бачить тільки одне зображення).

Кроссовер Kia Niro EV обзавёлся вместительной батареей

На шоу був виставлений окремо салон Niro EV трохи перекроенном вигляді (зліва) з системою розпізнавання користувача по голосу і особі, а також футуристичний інтер’єр, демонструє за допомогою віртуальної реальності безпілотне майбутнє машин KIA і незвичайну звукову систему.

Нарешті, корейці оголосили про подальше розширення своєї власної мережі каршеринга WiBLE (скорочення від Widely Accessible, «широко доступний»). У минулому році в якості пілотного проекту вона заробила в Південній Кореї, а в нинішньому з’явиться в Європі. Надалі список регіонів буде збільшено. Система WiBLE надає доступ до різних моделей Kia через спеціалізоване додаток для смартфона.