Модель Lotus Exige Cup 430 проявила рекордну спритність

Модель Lotus Exige Cup 430 проявила рекордную прыть

На фірмовому кільці в Хетеле Exige Cup 430 поставив рекорд кола для серійних машин (1:24.8), випередивши навіть полегшену баркетту Lotus 3-Eleven Road на 1,2 с.

З
скільки разів вже доводилося чути про «самий-самий» Lotus, але британці планомірно вичавлюють всі соки з існуючих моделей, піднімаючи їх параметри раз за разом. Лише кілька днів тому ми милувалися самим екстремальним дорожнім родстером Lotus Elise Cup 260, а тепер поспів Exige Cup 430 — як пише виробник, це «автомобіль, безлімітний у всіх сенсах». За технічними даними він просто затьмарює Cup 380, показаний в квітні, і не тільки його.

Модель Lotus Exige Cup 430 проявила рекордную прыть

Суха маса цієї версії Exige, в залежності від обраної конфігурації, складає 1056-1059 кг. Потенційних суперників типу топового Каймана цей Lotus буде громити не стільки чистої могутністю, скільки завидною відношенням потужності до ваги.

За минулим Лотусам легко здогадатися: індекс 430 означає число британських «конячок», в метричних ж тут 436 к. с., ну і максимальний крутний момент для моделі Exige знатний — 440 Н•м. Вказані параметри отримані від мотора V6 3.5 з приводним нагнітачем Edelbrock, самого могутнього агрегату серед усіх Лотусів. Така зв’язка запозичена у старшої моделі Lotus Evora GT430. Суміщений цей набір з шестиступінчастою «механікою». Все разом дозволяє Эксиджу прискорюватися з місця до сотні за 3,3 с і досягати максималки в 290 км/ч.

Модель Lotus Exige Cup 430 проявила рекордную прыть

Навіть оздоблення салону тут на 2,5 кг легше, ніж у Cup 380. Оформлення теж особлива: вуглепластикові панелі з видимим плетінням ниток і алькантара «по колу», а у вигляді опції без доплати — шкіра і тканинні вставки з малюнком тартан.

Новітня модифікація Эксиджа отримала більш легкі, ніж у інших версій, передній бампер із збільшеними повітрозабірниками, і кришку моторного відсіку (на пару вони заощадили 6,8 кг). Новий алюмінієвий дифузор на кілограм легше попереднього, а нова рама для кріплення ременів безпеки — на 1,2 кг. Про літієвий акумулятор стартерний і титанову вихлопну систему (-10 кг) можна було здогадатися відразу.

Модель Lotus Exige Cup 430 проявила рекордную прыть

Мотор відкалібрований так, щоб ефективно використовувати весь робочий діапазон оборотів, а він тягнеться до 7000 об/хв. Салон прикрашений «механікою» з відкритим механізмом перемикання. За лівим підрульовим важелем на колонці видно шестипозиційний перемикач системи трекш-контролю.

Ще цікавий момент — у порівнянні з попередніми версіями маховик тут полегшений, а зчеплення збільшена в діаметрі. Всі «легкі» деталі зменшили масу вихідного Лотуса на 29 кг, що перевищує суму потяжелевших у даній версії вузлів (це новий інтеркулер, посилене зчеплення і більш товсті гальмівні диски), які спільно додали 17 кг.

Модель Lotus Exige Cup 430 проявила рекордную прыть

«У цього автомобіля немає конкурентів, всередині або поза його цінового діапазону. Це не перебільшення, коли ми говоримо, що ніщо не може триматися поруч з цим Exige на дорозі або треку», — заявив генеральний директор Лотуса Жан Марк Галі. Уточнення: на треку можна зустріти Лотусы більш здібні, але тим версіями вже закрито шлях на шосе.

У шасі з’явилися регульовані амортизатори Nitron в комплекті з пружинами тієї ж фірми. Тут можна настроювати зусилля при стисканні при високій швидкості (16 положень), стисненні на низькій швидкості (24 положення) і відбою (24 положення). До цієї краси додано регульовані стабілізатори поперечної стійкості від Eibach спереду і ззаду, система стабілізації з чотирма режимами і трекшн-контроль з шістьма, та ще шини Michelin Pilot Sport Cup 2 (215/45 ZR17 спереду і 285/30 ZR18 ззаду), встановлені на надлегких кованих дисках. Гальма спереду і ззаду однакові: чотирьохпоршневі супорти AP Racing обіймають вентильовані складові гальмівні диски діаметром 332 мм

Модель Lotus Exige Cup 430 проявила рекордную прыть

Притискна сила на максималці досягає 220 кг, і навіть на швидкості в 160 км/год новий Cup 430 «липне» до дороги краще, ніж Exige Sport 350 на 270-ти. Порівняно з недавнім Exige Cup 380 тут змінений баланс притискної сили. На передню вісь тепер припадає 45% замість 36%, за що слід дякувати новий спліттер і прорізи в передніх крилах.

Стартова ціна на Exige Cup 430 в Британії становить 99 800 фунтів (7,75 млн рублів), а в Німеччині — 127 500 євро, включаючи податки. Зрозуміло, ще на кілька тисяч можна набрати опцій, в число яких входять кондиціонер, стереосистема з парою динаміків, звукоізоляція, круїз-контроль, нестандартна забарвлення і видалення подушок безпеки з одночасним монтажем кріплень під чотирьохточкові ремені.