Голландці запропонували клієнтам перевести їх Тесли S на водень

Голландцы предложили клиентам перевести их Теслы S на водород

Автори проекту запевняють, що вже провели досвід по конверсії вживаної Тесли на водень, але не розкривають деталей.

До
компанія Holthausen Group з Нідерландів планує вивести на ринок серійний кіт для конверсії електромобіля Tesla Model S в машину на водневих паливних елементах. Як передає телеканал RTV Noord, власники групи, двоюрідні брати Стефан і Макс Холтхаузены, назвали експериментальний зразок такої Тесли — Hesla. Найцікавіше: ентузіасти збираються продавати кіт за 50 000 євро, і до цього проекту, за їх словами, вже проявили інтерес декілька замовників.

Голландцы предложили клиентам перевести их Теслы S на водород

Електрична Тесла S здатна пройти в комбінованому циклі NEDC від 490 до 632 км в залежності від ємності тягової батареї (75 або 100 кВт•год) і потужності моторів.

Замінивши акумулятор на балони з воднем і паливні елементи, можна збільшити запас ходу Тесли S до однієї тисячі кілометрів, запевняють голландські підприємці. Ймовірно, для когось це звучить дуже заманливо. Адже навіть звичайна батарейна Тесла здатна подолати тисячу кілометрів на одній зарядці, але тільки в максимально щадному режимі руху з невеликою швидкістю. З воднем в такому граничному випадку можна розраховувати на півтори тисячі кілометрів, якщо не на два. Правда, водневих заправок в Європі небагато, але їх кількість поступово буде зростати.

Голландцы предложили клиентам перевести их Теслы S на водород

Фірма Holthausen займається поставками різних видів газомоторне палива в північних і центральних Нідерландах. Вантажівки компанії теж переведено на природний газ. Холтхаузены передбачають поступовий перехід транспорту на водень і електрику і не мають наміру втрачати час, заздалегідь готуючись до такого майбутнього.

Фахівці компанії Holthausen беруть участь у проектах конверсії на водень автобусів, передбачають аналогічні досліди з сміттєвозами і навіть побудували дослідний зразок дорожньої збиральної машини на водні (в колажі вгорі праворуч). Холтхаузены також мають намір створити мережу водневих заправок в околицях Гронінгена (поки побудовано дві). Вони ж закупили для потреб фірми паркетник Hyundai ix35 Fuel Cell, спорудивши для нього власну заправну станцію в рідному Хогезанде. Воднева конверсія Тесли на замовлення — лише ще один крок у послідовній стратегії.