Марка Land Rover відмовилася від концептів з-за китайців

Марка Land Rover отказалась от концептов из-за китайцев

Скандал навколо кросовера Landwind X7, дешевого клону моделі Range Rover Evoque, в минулому році дійшов до суду. Позов JLR до китайцям був відхилений, але і патент злодюжок вдалося анулювати.

До
россовер Range Rover Velar вперше з’явився на публіці вже в серійному вигляді. Ніяких шоу-карів, які віщували модель, не було зовсім. І тепер британська преса з’ясувала, чому концерн JLR порушив непорушну для автоіндустрії традицію. Шеф-дизайнер Джеррі Макговерн зізнався, що «боїться показувати нові концепти», оскільки «насторожено ставиться» до китайським плагіаторам. Небезпечний прецедент створила фірма Jiangling Motors, безсоромно скопировавшая Evoque і тепер за рішенням суду погодилася на рестайлінг клону.

Марка Land Rover отказалась от концептов из-за китайцев

Останнім концептом, який ми бачили у Ленд Ровера, був Discovery Vision зразка 2014 року (на фото). І хоча серійний позашляховик Land Rover Discovery товариші з КНР пародіювати не зважилися, «підказок» британці їм більше не дадуть.

Шоу-кари, зрозуміло, створюються не на потіху публіки, а для промацування її реакції, щоб інженери і дизайнери могли випробувати експериментальні рішення, а виробник — залучити інвестиції, які у випадку з JLR можуть досягати мільярда фунтів. Однак наступний Land Rover Defender у вигляді концепту представлений не буде (прототип DC100 з 2011 року не вважається). «Ми нервуємо з-за того, що покази на автошоу за пару років до прем’єри серійної моделі можуть стати приводом для копіювання», — підсумував Макговерн.