Компанія Toyota створила незвичайну автономну легковик

Компания Toyota создала необычную автономную легковушку

Тойотовцы можуть перевіряти дії легковика без водія на громадських дорогах, при цьому дотримуючись вимоги штатів, свідчать, що людина в експериментальних транспортних засобах повинен бути готовий перехопити керування.

І
інститут TRI (Toyota Research Institute) в США побудував прототип безпілотника. Для напів — і автономного руху він використовує новітній набір заліза і софта, названий Platform 2.1. Подвійний комплект керма і педалей дозволяє посадити спереду двох випробувачів, які виконують різні завдання. Праворуч розташований тест-пілот. Він імітує дії звичайного власника легковика (зокрема, може раптово кинути кермо, імітувати сон або серцевий напад). Зліва сидить «водій безпеки», це страховка на випадок збою автоматики.

Директор TRI доктор Гілл Пратт розповідає про систему Chauffeur — автопілоті, замінює водія (відтворюється ситуація, коли ви не за кермом, в таксі-роботі, наприклад). Друга система — Guardian — це комплекс безпеки, що використовує начинку автопілота, який залишається насторожі, коли ви ведете машину самі.

Платформа Platform 2.1 забезпечує рівні автономності чотири і п’ять за шкалою SAE, що означає здатність до самостійного руху протягом всієї поїздки. Це великий крок вперед у порівнянні з експериментальним трассовым автопілотом Highway Teammate. На полігоні, наприклад, перед седаном скидали «раптово випав» вантаж або ставили в тій же смузі машину «на аварійці», притому що ліворуч паралельно «роботу» рухався інший автомобіль. Безпілотник в обох ситуаціях приймав адекватні рішення (ці випадки можна побачити в ролику вище).

Компания Toyota создала необычную автономную легковушку

Основою для дослідницького прототипу став гібрид Lexus LS 600h L минулого покоління.

Розробники не тільки шліфують програму для розпізнавання обстановки (тут використані алгоритми глибокого навчання), але і випробовують нову техніку від партнерів-постачальників «заліза». Так, перспективний лидар на даху відрізняється від попередніх підвищеною щільністю хмари точок, в яких проводиться замір, а ще можливістю динамічної настройки поля зору (цей лидар може концентрувати увагу на певних важливих областях дороги і пейзажу).

Компания Toyota создала необычную автономную легковушку

Звичайний для автономних прототипів набір сенсорів (камери, радари) тут доповнено новим лидаром від фірми Luminar.

Додатковий кермо в салоні пов’язаний з рульовою системою седана по проводах. Це дозволяє налаштовувати роботу комплексу в широких межах, плюс випробувач за кермом може служити свого роду тренером (за його дій машина навчається різним прийомам водіння). Взагалі, прототип дозволяє дослідникам моделювати безліч рідкісних ситуацій.

Компания Toyota создала необычную автономную легковушку

Камера на передній панелі стежить за обличчям і очима водія (при цьому їй не заважають навіть сонячні окуляри).

Уявіть: легковик йде в ручному режимі, але автомобіль, який їхав попереду, раптом почав об’їжджати перешкоду. Водій в прототипі ще не бачить перешкоди (її загороджує інша машина), а значить, у нього залишається мало часу на реакцію. Зате електроніка системи Guardian з масою сенсорів зчитує розвиток передаварійної ситуації на льоту і сама веде автомобіль на сусідню смугу (цей сценарій теж представлений в ролику).

Компания Toyota создала необычную автономную легковушку

Експерименти серед іншого покликані прояснити реакцію людини на втручання електроніки в управління і зрозуміти, як краще показувати водієві, що бачить і що робить автомобіль, як ефективніше передати людині управління після автономного режиму…

Інститут TRI також нагадав, що паралельно працює над суміжними областями. Скажімо, тестує роботів для допомоги людям (літнім людям, інвалідам) на дому або в госпіталях. З легковиками тут перетин в машинному зір і розпізнаванні обстановки. Тільки роботи-помічники визначають не становище машин на трасі, а людей і предметів у кімнаті. Щоб, припустимо, принести хворому пляшку з водою, якщо він попросить. Ці та інші розробки TRI має намір довести до ринкового стану до Олімпійських ігор в Токіо в 2020 році.